Снимка БулфотоДнешният ден е исторически за Варна. На днешния ден през

...
Снимка БулфотоДнешният ден е исторически за Варна. На днешния ден през
Коментари Харесай

Варна отбелязва 143 години от Освобождението от турско робство

Снимка Булфото

Днешният ден е исторически за Варна. 

На днешния ден през 1878 година по силата на Санстефанския кротичък контракт и на Берлинския контракт, Варна е освободена от турско иго. Заради смисъла си на огромен геостратегически, морски, крепостен и търговски център, Варна е последният освободен български град по силата на Санстефанския кротичък контракт и на Берлинския контракт. Свободата и е резултат на дълга дипломатическа война.

На 26 юли военачалник Аркадий Столипин връчва заповедта, която персонално взема от Цариград, на Фазлъ паша с думите: " А теперь убирайся из Варньi ".

На идващия ден, 27 юли, с доста цветя, с самун и сол и със сълзи на очи всички българи се събрали в двора на учебното заведение и църквата " Св. Архангел Михаил " в очакване на освободителите си. Влизането в града се позабавило, защото портите на крепостта били залостени от вътрешната страна. Наложило се съветски бойци да се трансферират през Илдъз табия и след корав диалог с турските пазачи да ги отворят. ХІV Брянски полк, отпред с ген. Столипин дошъл по обяд. В църквата бил отслужен признателен молебен, а учителят Димитър Станчев със слово изказал благодарността на сънародниците си.

По този мотив в храма на светия Архистратиг се отслужва Божествена св. Литургия, а по-късно и признателен молебен. На този ден се почитат и светите Седмочисленици, чиито каузи са залегнали в основата на българската нематериалност и държавност.

Тази година няма да има тържествена церемония по мотив 27 юли - Деня на Освобождението на Варна, оповестиха от общинската пресслужба за Moreto.net, а повода е епидемиологичната конюнктура.

От 10.00 ч. до 12.00 ч. ще бъдат положат венци пред паметника на съветските войни в двора на Духовно-просветния център „ Св. Архангел Михаил “, оповестиха от дирекция " Култура и духовно развиване " в Община Варна.

Поднасянето на цветя ще се реализира независимо от институции, организации и жители.

От 20.30 ч. на пл. „ Независимост “ ще стартира симфоничен концерт, отдаден на празника. По традиция за Деня на Освобождението на Варна Държавната опера в морската столица сервира на своите съграждани Празничен концерт край фонтана. През тази година оркестъра на оперния спектакъл ще дирижира маестро Стефан Бояджиев, написа

Проверка на обстоятелствата: Съобщете ни, в случай че видите фактологични неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР